Optymalizacja zużycia wody
Woda odgrywa kluczową rolę w procesie produkcyjnym. Jako jeden z najważniejszych zasobów naturalnych woda i monitorowanie jej zużycia stały się integralną częścią odpowiedzialnych praktyk biznesowych.
Holistyczne podejście do zarządzania zużyciem wody może ograniczyć wykorzystanie wody i ilość ścieków nawet o 30%, a w niektórych przypadkach jeszcze więcej. Ponieważ woda stanowi średnio 30% kosztów mediów w zakładzie produkcji żywności i napojów, pozytywne skutki finansowe mogą być równie istotne, co realizacja celów związanych ze zrównoważonym rozwojem.
Czym jest AquaCheck?
AquaCheck to jedno z rozwiązań wchodzących w skład oferty Usług Konsultingowych Diversey. To narzędzia opracowane dla skutecznego wsparcia producentów w zakresie bezpieczeństwa żywności i efektywności operacyjnej przy jednoczesnym obniżeniu kosztów całkowitych.
Dzięki Diversey AquaCheck możesz:
- Ograniczyć zużycie wody,
- Mierzyć i monitorować wszystkie obszary, w których może dochodzić do marnowania wody,
- Ograniczyć konieczność uzdatniania wody i ścieków, co dodatkowo wpłynie na poprawę wyników ekonomicznych i kwestii związanych z ochroną środowiska,
- Określić w jakim stopniu wprowadzone usprawnienia podnoszą efektywność,
- Przypisać odpowiednie priorytety obszarom wymagającym poprawy i podjąć odpowiednie kroki,
- Porównać swoje wyniki do średniej w branży wykorzystując narzędzia analityczne AquaCheck.
Po ukończeniu audytu otrzymasz raport z dokonanej analizy:
- Plan wejść i wyjść wody w Twoim obiekcie,
- Obliczenie strat z powodu wycieków,
- Określenie zalecanych napraw i udoskonaleń, włącznie z ich rozmiarem i możliwymi oszczędnościami,
- Porównanie Twoich wyników ze standardami w branży.
Następnie nasz zespół pomoże Ci wdrożyć zalecenia, więc szybko i łatwo zyskasz oszczędności. Po zakończeniu przygotujemy dodatkowy harmonogram działań i plan monitorowania zużycia wody w oparciu o nową linię bazową.
Przejrzysty i odpowiednio skonstruowany proces AquaCheck, dzięki któremu można wskazać działania naprawcze oraz nadać im właściwy priorytet, pozytywnie wpłynie na zużycie wody i strukturę kosztów.